2010. november 8., hétfő

Szép szamurájok

Nőkről való írásaimat érdemes nagyon megfontolni.Valamit eddig nem sikerült elmondanom.Mindig zavart, akár-saját írásaimban is - amikor a nőkről úgy írunk, mint egy sajátos állatfajtáról. Mint az emlősök rendjéről, vagy a macskafélékről.Ilyen, hogy "nő" - nincs. Nem létezik. Csakis Ember van, s ha az ember nőnek születik/ vagy férfinak/ azt jelenti, hogy egy sorsot vállalt. Minden női sorsot élő barátom,sőt mesterem,akiktől sokat tanultam/ és itt a nagyanyámtól és anyámtól sorolhatnám őket/, nem csupán nők voltak,hanem ezen felül csodálatos Emberek. Női sorsot éltek testestől lelkestől, - de szellemileg már nem!Bármikor tudtak férfiésszel, főként emberi bölcsességgel is gondolkodni.

Női sorsot éltek - de rálátásuk volt. És éppen azért, mivel tudták, hogy sorsunkat meg kell csinálni, - mert ez egy velünk hozott" isteni küldetés" -, a női sorsszerepükből sohasem akartak kilépni.Akkor sem, ha ez a szerep időtlen idők óta nagyon nehéz, sőt néha megalázó.

Ha egy nő csak nő - nem elég. De az sem elég, ha egy férfi csak férfi. A nemek metafizikáját jól mutatja a közismert Tao szimbólum. A nagy kőrben két ősminőség vonza és taszítja egymást: a fekete jin - nő és a fehér jang - férfi. De mindkettőben benne rejlik külön, külön a másik is: a férfiban a fekete férfi pötty, s a nőben a fehér férfipötty.Külön egyik sem létezik. Külön írni vagy gondolkodni a nőkről annyi, mintha valaki könyvet írna az elektromos áram negatív pólusáról.Könyvet csakis a női sorsról lehet írni, mely történelmi koronként - a szerint, hogy jin -jang örök drámája hogyan áll - mindig más és más.Mi csak a harmónikus Tao képet ismerjük.Valójában -és ez minden válság oka - csúnyán eltorzult. A nemek közti háborúság, a túltengő az egész kört uralni akaró degenerált túlhízott jang, s a falhoz préselt elnyomott, és torz jin lenne, a mi korunk jellegzetes szimbóluma. A több évtizedes férfiuralom torzképe ez. Női sorsot élni manapság két dolgot jelent. Egyrészt, hogy a helyzet tarthatatlan. Lázadni kell ellene, nemcsak azért mert megnyomorító állapot, hanem azért mert az egész földi élet a nő, mint anya különös felelősséget érez - végzetes bajba került. Éppen a régóta tartó férfiuralom mentalitása miatt. Másrészt azonban a győzelem nem a matriarchátus visszaállítását jelenti, -amely a maga idejében szintén megbukott! - hanem a harmónikus jin - jang egyensúlyt, ahol a nő boldogan mer Igazi nő lenni, mert a párja Igazi Férfi. Ez az ideális kép lelkünk mélyén örökké él.Ennek az állapotnak a helyreállítását akarja, öntudatlanul, minden szerelmes, minden férj, és feleség. Mint vágyálom él bennünk, mint illúzió, mint valami aranykori emlékezet. És amikor felébredünk az eszményi álomképből a szánalmas valóságra, látjuk, hogy az egyik nem torzulása, hogyan torzítja el a másikat is, hogy ebben az ölelésből birkózásba fajult hatalmi játszmában, hogyan nyomorítják meg egymást a küzdő felek - ahelyett, hogy boldogok lennének."HA A KETTŐT EGGYÉ TESZITEK, A FÉRFIT ÉS A NŐIT, HOGY A FÉRFI NE LEGYEN FÉRFI, SEM A NŐ NŐ: AKKOR FOGTOK BEMENNI A KIRÁLYSÁGBA."

Ezek Jézus rejtett szavai régi apokrif írásból. A teljes Emberré válás útja. Ha nőnek születtem volna , biztos ,hogy a mai beteg helyzetben, szabadságharcos lettem volna.Fellázadtam volna , nem a férfiuralom, hanem a beteg férfiuralom ellen.Nemcsak magam, hanem mások miatt is, mert nyilvánvaló, hogy az eltorzult jang szellemiség, nemcsak a normális párkapcsolatra képtelen, hanem - mivel uralja a világot - ma már nyilvánvaló, hogy az életet a szakadékba viszi. Sokat beszélgettem erről anyámmal. Ő mesélt arról, hogy az ilyen lázadás nem lehetetlen. Egy nő bármit tud csinálni magából. Férfibb tud lenni a férfinél.Tud műveket alkotni, feltalálni, kamiont, országot, pártot, vagy multinacionális vállalatot vezetni. Lehet miniszterelnök, karmester, bármiféle mozgalom irányítója. A baj ott van ,hogy mivel a világot a férfiszellem a torz jang ereje irányítja, a nő ha hatalomhoz jut, kénytelen férfieszközökkel élni. Nem tudja a bölcs és szeretetteljes jin - energiákat tetteibe belevinni. Már attól, hogy kiáll a fénybe, jang szerepet vállal. A női bölcsesség nem szereti a mozgalmakat, a pártharcokat, a könyörtelen üzleti csatákat, nem szereti a karriert, a könyörtelen törtetést, az önreklámozást. Még a jó ügy érdekében sem. Sok nő megteszi, de azon az áron,hogy a nőiségét elveszti. Nem külsőleg - belsőleg. Az ilyen nőkre mondta anyám: -az a bajuk, hogy nagyon"vannak". Egy nő is tud szamuráj lenni. Szép szamuráj is. Erős, bátor,kívánatos, okos, győztes, szexepiles szamuráj.CSAK AKKOR MÁR NEM NŐ.

AHOGY A FÉRFI LÁT

Aki belenézett egy férfi szemébe, és szépnek látta magát benne,soha nem fogja elfelejteni ezt az érzést.Túl frappáns ez a bölcsesség ahhoz, hogy bízhatnék benne: én találtam ki, de igazságtartalmát, volt alkalmam többször elenőrizni.Nem kell, hogy feltétlen a szerelmünk, férjünk legyen, minden nő tudja, hogy egy idegen férfi is elkaphat néha lényünk lényegéből, egy- egy szikrát. Ha ezt megérezzük, valami cinkosság szövődik köztünk - akár csak egy múló pillanatra. Fontos hát, hogy a férfiak, akiknek dolguk, professziójuk, hogy értsék és érezzék a nőket, ne éljenek vissza e tudással, a mi érdekünkben használják. A többi férfi pedig -aki nem hivatásszerűen hanem érzelmi alapon áll mellettünk - biztos lehet benne,hogyha őt el is felejtjük valamikor, pillantását, amelyben figyelem, érdeklődés, elismerés van - soha !