2011. február 13., vasárnap

A lelki labirintus és Ariadné fonala

A téma amibe belevágok azért különösen izgalmas, mert valamennyiünket közvetlenül, és személyesen érint.Miért választottam hozzá ezt a címet a görög
mitológiából?
Mind ismerjük Ariadné mitoszát, aki megmentette szerelmét a vitéz Tészeuszt egy gombolyag segítségével.
A hős elindult oda, ahonnan senki nem tért vissza a labirintusba, vagy eltéved, vagy nem talál vissza. Ezért egy gombolyagot adott a szép idegennek, hogy gombolyítsa azt útja során, s annak nyomán térjen vissza. Amikor Thészeusznak Pallasz Athéné segítségével sikerült legyőznie a barlangban lakó szörnnyel, a fonál által kijelölt útvonalon, könnyedén vissza is tudott térni, a labirintus mélységeiből.

Bizony a lelki életünk is a labirintushoz hasonló, de az agy, mint labirintusszerkezet, még sokkal izgalmasabb.Tehát induljunk el, és fedezzük fel együtt lelkünk labirintusát, fedezzük fel hogyan is épül fel lelkünk, és milyen pontokon lehet beleavatkozni, ha kedvező változásokat akarunk elérni. Ennek a folyamatnak a vezetője leszek,tán csak kísérője, a fontos az, hogy lépést tartsanak velem minden egyes útszakaszban, és önök is keressék meg élményeiket a téma vonatkozásában.

Rögvest három világon fogunk keresztül haladni. Az első világ ahonnan indítjuk utunkat, a test. A test az agyban a legősibb, agytörzsi részéből kapja azokat a parancsokat,impulzusokat, amelyek révén létezni tudunk.A táplálkozás, a légzés, a nyálelválasztás, alapvető funkcióin kívűl még millió automatizmus van, amiket agyunk agytörzsi része vezérel.Ugyanakkor minden magasabb szint is befolyásolja a testünk működését, és ugyanakkor már át is léphetünk a következő tartományba, hiszen a testérzetek nyalábbá szerveződve alkotják az érzésvilágunkat.

De hogyan is érzünk? Az utunkat az érzelmi agy felé kell folytatnunk!

A jobb agyféltekénket nevezzük érzelmi agynak, hiszen ez az érzelmi életünk abszolút irányítója. Az érzelmi agyunk és a testünk között, olyan a viszony, mint anya és gyermeke között.A test tehetetlen anélkül, hogy ne kapná meg valahogyan a felsőbb vezetést, irányítást a jobb agyféltekétől.Úgy képzeljük el ezt a rendszert, mint egy marionettbábut: az érzelmi agyból mozgatom a testet, amely szolgaian engedelmeskedik.A jobb agyfélteke legfőbb törekvése, és feladata, hogy segítse testünk optimális működését.Ez egy olyan autonóm, önálló agyrész,melynek saját gondolkodási módja és saját szerkesztési törvénye van. Beszélni nem tud ,nyelve a kép, kizárólag képekben gondolkodik. Az összes érzékszervi csatornán begyűjti az érzékletes, szemléletes, valószerű tárgyszerű benyomásokat, élményeket, és ezeket a forró memóriában analógiásan raktározza el.Vagyis a hasonló képeket a hasonlókhoz rendezi. Csak ez az egyetlen elv vezérli, időfogalma nincs.Különleges képessége,hogy a testtel való kapcsolatot akkor tudja a legnagyobb hatékonysággal gondozni, ha az ember figyelmét a külvilágtól elvonja, és befelé figyel. Ez a befelé figyelés az, amit sokan nevezünk módosult tudatállapotnak, vagy alfa állapotnak. Ennek a belvilágnak az őre a jobb agyfélteke, amely felelős a testben előálló minden folyamatért, köztük a nagyon kellemes érzetekért, a fájdalomért, szenvedéseinkért is. - Ezek leképződnek, és rögtön megjelennek a testi érzetek szintjén. Milyen csatornái vannak az analógiásan szerkesztő jobb agyféltekének? Nyelve az un. érzékszervi nyelv, a vizuális csatorna, tehát amit látunk, a kép, az auditív csatorna, amit hallunk, tehát a hang. A mozgás ami szintén nagyon fontos része a jobb agyféltekei feladatoknak, de az összes érzékszervet felsorolhatnám.

Lépjünk tovább a bal agyféltekére, ill a TUDATOS TUDAT felé.Mit tud a bal agyfélteke?Ír olvas, számol, racionálisan gondolkodik, térbeli tájékozódása kitűnő. A bal agyféltekei működéseket, tehát a kifelé tekintés, az éber állapot, a nyitott szem kíséri. A három világ közül, amelyeket áttekintünk a bal agyfélteke a legfejlettebb, az írányító, és ilyen szempontból nyugodtan mondhatjuk, hogy a racionális agy. A bal agyfélteke képviseli a hiteinket, hiedelmeinket, meggyőződéseinket, a világról kialakított elképzeléseinket, vélekedéseinket.Ezeket olyan parancsoló módon szabja meg, hogy befolyásolja a jobb agyféltekénk működését is, hogy az kénytelen kelletlen igazodik a bal agyfélteke parancsaihoz .

Ha megértjük azt,hogy ezek az agyi működések egymással milyen kapcsolatban vannak, hogy milyen törvények mozgatják, őket, akkor arra is rájöhetünk, hogyan kell a labirintusnak a mélyére menni, és befolyásolni olyan folyamatokat is, amelyek tudatosan, akaratlagosan nem hozzáférhetők. Hiába mondja nekem a bal agyféltekém, hogy rosszat tesz nekem ez a sok szorongás, csinálni kellene már valamit! Hogyan tudja ezt elérni?Nyilván úgy, hogy agyunknak ahhoz a részéhez folyamodik, amelyek közvetlen kapcsolatban áll a testtel, és direkt módon tud üzenni. A tudatos agy tehát a legmagasabb szint, az a terület, amely a tudatos tartalmakat, hiteket, vélekedéseket, sűríti, amely megszabja filozófiánkat, világképünket. Követketnek: Racionalítások, terápiák.

1 megjegyzés:

  1. Érdekel a dolog meg akarom tanulni, irányítani az agyam, tudni gondolkodni, és merni gondolkodni, " mellékhatások nélkül"

    VálaszTörlés