2011. augusztus 28., vasárnap

Lassítsunk egy kicsit SLOW LAFE

Egy mozgalom, az itt és most jelenlétének művészete, mely kiszakít a saját magunk által generált, felpörgetett világ szabályrendszeréből. Az irányelv pedig roppant egyszerű: LAZÍTS, ÉS ÉLD MEG AZ ÉLETED!
Az egész kezdeményezés onnan indult, ahol dallamos a nyelv, színesek az árnyékok, hangosak az érzelmek, és nem utolsósorban fontos az étel. Az olasz konyha szükségszerűségéből született, egyszerűségével pillanatok alatt levette lábáról a világot, de mindamellett, hogy ez vált az ország egyik legfontosabb exportcikkévé, a helyiek sem szűntek meg mély tisztelettel adózni iránta.
Ebben paradicsomi állapotba gyalogolt bele, a nyolcvanas évek közepén Rómában egy gyorséttermi lánc, hogy üzletet nyisson a Piazza di Spagna közelében. Az olaszok gyorsan kimutatták véleményüket: demonstrációt szerveztek, ahol a tiltakozók pennne hajigálásával fejezték ki nemtetszésüket.Valószínűleg nincs még egy olyan szeglete a világnak, ahol képesek lennének tüntetni az emberek, egy tál tészta miatt, de mégis - az olaszoknak köszönhetően elindult valami, ami ellenpontozta a Fast Food gyors ütemű terjeszkedését.Innentől számítjuk a rövid idő alatt népszerűvé váló Slow Life mozgalom születését. Egyre több követője akad, főként azok közül, akik úgy gondolják, nem rohanni kell, hanem megélni az életünket.
S lám az emberi találékonyság még a mi felgyorsult életünkben is, utat tör, csak ne szorítsuk időkorlátok mögé a kreativitást!
Az élet bármely területén!
Bár a Slow Food mozgalom még kimondottan csak az ételek és az alapanyagok minőségére, a tudatosságára,a helyi termékek vásárlására az elkészítés és elfogyasztás módjára helyezte a hangsúlyt, mégis megvolt benne minden olyan elem, ami pozitív kezdeményezések egész sorát hívta életre.
Slow Travel -Bizonyára sokan látták a Holiday c. filmet, amelyben a két főszereplő házat cserél, elvegyül a helyiek között. Bár eljárnak a helyi éttermekbe, de szívesebben főznek, s csak annyit próbálnak felfedezni a környékből, amennyit gyalog vagy biciklivel tudnak bejárni.
Slow Parenting - arra buzdítja a szülőket, hogy ne tervezzék meg gyermekeik minden percét, rájuk bízzák a döntést, hagyják, hogy felhőtlen gyerekkoruk legyen.A gyermekeknek lehetőséget kell adni, hogy önmaga találja meg miben ügyes, mi szerez számára egyéni örömöt.
Slow Money - Lényege, hogy a befektető személyes kontaktusba kerüljön a termelővel, ezáltal lehetőség nyílik, a problémák egészen újszerű kezelésére.
Slow Design - az új mozgalom követői inspirációt merítenek a helyi és regionális kultúrákból. Elsősorban a környezetükben föllelhető anyagokat használják föl, ezáltal támogatják, a helyi műhelyeket, mestereket.
Slow Gardening - az egyéni tapasztalatokra, a kreativitásra, a test a lélek és a szellem egyensúlyára helyezi a hangsúlyt.
Slow Media - arra buzdítja az embereket, hogy kevesebb legyen a TV, a DVD, számítógép,ill. a telefonhasználat. Szerezzünk családunkkal, gyermekeinkkel, barátainkkal közös élményeket.
Slw City:
a mozgalom elsődleges célja, hogy városi emberek túlontúl zajos élete helyett nyugodtabb alternatívát kínáljanak, és a lakosok életminőségét javítsák. A kezdeményezés elsősorban a helyi sajátosságok megőrzésére helyezi a hangsúlyt, szemben az erőszakos fejlesztési törekvésekkel. A beruházásokat pl. szervesen hozzáigazítják a szükségletekhez, a kultúrához, és a hagyományokhoz. Mára több mint 16 ország több mint 160 városa kapta meg a mozgalmat jelképező csiga emblémát. Magyarországon elsőként Hódmezővásárhely kapta meg a felvételt erre a listára.
Hangsúlyozzuk, nem a csigalassúságú életvitelről van szó, hanem az elembertelenedett, anyagi és technikai túlságos előreszaladás elleniek ezek a törekvések, amelyek az emberközpontú társadalomba próbálják visszavezetni a Föld elgépiesedett, már már civilizációs betegségek rengetegében bolyongó lakóit!