2011. május 1., vasárnap

Boldoggá avatják II. János Pál pápát

Előimádsággal megkezdődött II. János Pál néhai katolikus egyházfő boldoggá avatási szertartása, vasárnap reggel a Vatikáni Szent Péter téren.
Dávid Katalin művészettörténész szerint II. János Pál pápa nagysága tevékeny életében rejlik. Legfontosabbnak az evangelizációt tartotta, és soha nem ismerte el a társadalmi szembenállást. Nem semmiért nevezték Az " utazó Pápának"! Mindenütt megjelent, sokszor az egészségi állapotát félretéve, hogy ott ahol a békétlenség ütötte fel a fejét, vagy politikai szembenállások keletkeztek, személyesen segítse az elnyomotakat, hitüket és az igazságot erősítse!
A pápa számos alkalommal hirdette "Isten gyermekei vagyunk, az ő képmásai, és Istent kell tisztelnünk embertársainkban".Isten számára minden egyes ember fontos, a legszegényebbtől a királyig.
Ez a most boldoggá avatott egyházfő evangelizációjának a lényege. II.János Pál modern és szent ember,a "XXI. század embere" volt, aki a "létezés lényegéből adódóan van köztünk, a túlvilágról most is itt van köztünk", és hozzá imádkozni is lehet.A szintén boldoggá avatott Kalkuttai Teréz anya pedig illusztrálta a gyakorlatban azt, amit a pápa hirdetett: Az elesetteket felkarolta akikkel tudatta, hogy ők személy szerint is fontosak Istennek.
II.János Pál indította el azt a kutatást, amit mariológiának /Máriával kapcsolatos kutatások/neveznek.
II János Pál boldoggá avatása, sok lélek megnyugvására, és hívei szerinti méltó elismerésére történt.Szívünkben, s lelkünkben, mindig élni fog.