2011. március 18., péntek

Búcsú Ranschburg Jenőtöl

Gyors betegség lefolyása után, meghalt Ranschburg Jenő, a köztiszteletben álló ismert pszichológus.Személyesen is érint a halála, hiszen gyermekeim születése után, igen sok felmerülő kérdésem megválaszolója és egyben megnyugtatója volt.
A nemzetközi hírű író, pszichológus 1935 dec. 19.- én született Budapesten szegény családban. 1961 - ben diplomázott a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán, Majd az ELTE pszichológia - magyar szakát is elvégezte: Magyar tanár majd, a MTA tudományos munkatársa volt. Az ElTE pszichológiai tanszékén egyre magasabb fokozatú munkatársként tevékenykedett, majd a Pszichológiai Intézetbe vezette gyógyító útja.Itt 20 évig tudományos osztályvezető volt. Beosztásai egy egy lépcsői, tudományos munkásságának. Ám én inkább az embert, s nem az állam által besorolt, különböző megnevezésekkel illetett funkciókat szeretném írásomban méltatni.
Fő területe, a fejlődéslélektan, a szocializáció, a klinikai gyermeklélektan, a fejlődési pszichopatológia. Mindig ügyelt arra, hogy szakmai véleményét a laikus közönség is megértse, ezért volt különösen népszerű a televízió Családi kör c. műsorán keresztül is. A tudományos ismeretterjesztést, mindig is szívügyének tekintette, a családi és iskolai gyermeknevelés témakörében, számos cikket írt nemcsak a szaksajtóban, de napilapokban, népszerű folyóiratokban is. Két tucat könyve is megjelent. Munkáit áthatotta a HUMÁNUM MINEK FELETTISÉGE.
A fejlődéslélektan kutatásában, és munkájában elért eredményeiért számos elismerést s kitüntetést kapott. 2005- ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. 2006- ban Budapest díszpolgára lett. 2009- ben Prima Primissima díjat, majd 2010- ben a Hazám díjat vehette át.Búcsúzom, és emlékezem, mint életem egyik tanítómesterére, örök hálával és szeretettel

2011. március 15., kedd

A VALÓSÁG FORMÁLÁSA

Tudatunk csodatevő erejéről ezoterikus írások, előadások és tanfolyamok szólnak, a tudati programozás pedig már - már közhelynek számít ezoterikus körökben. Ehhez természetesen receptek is ajánlhatók, a technikák tanulhatók, a beavatottak pedig, úgymond, csodákra képesek.

Bár az ilyen programozások, valós eredménye olykor vitaható, azt még kevesebben tudják, hogy a tudatos teremtés ezek nélkül is mindennap megtörténik., vagyis tanultság és technikák nélkül is működik, ráadásul,mindnyájunkra nézve érvényesen.Nézzük meg hát közelebbről, mit is jelentenek mindennapos teremtéseink.

TEREMTÉS. Misztikus hangulatú szó, főképp ha tudatunk mágikus erejére utal, egészen pontosan arra, hogy a gondolatok hatnak az események alakulására, ez esetben természetesen, az ismert fizikai hordozók közreműködése nélkül. Ez pedig tény, a tudományos parapszichológiai kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy pszichés elvárásaink befolyással vannak, a minket érintő véletlenek kialakulására. Ezt a mikropszichokinézisnek vagy mikroPK.-nak nevezett jelenséget már az ezerkilencszázharmincas években eredményesen vizsgálták, igen egyszerű és statisztikailag könnyen értékelhető módszerrel. Az első kutatásokhoz pl. dobókockákat használtak, amiket egy gép forgatott, a kísérleti alanynak pedig az volt a feladata, hogy, az eredmények az elvárásának megfelelően alakuljanak. Bármennyire is értelmezhetetlenek voltak is, fizikailag ezek a hatások, mégiscsak cáfolhatatlan eredménynek számítottak,és azt bizonyították, hogy lelki tartalmaink és a környezetünk eseményei között, mérhető összefüggések figyelhetők meg. Ezek a hatások természetesen nem csak a kockák esetében nyilvánulnak meg, hanem bármilyen bonyolult és összetett folyamatban is, ami véletleneket tartalmaz.Véletlenek viszont minden anyagi struktúrában és eseményben föllelhetők, sőt a mikrofizika szintjén vizsgálódva azt láthatjuk, hogy a makrofizikai törvények alapját is, egy véletlen valószínűségekre épülő, a tudatunk számára "képlékeny" rendszer jelenti.
Valóságformáló lehetőségeink emellett más - hasomló módon misztikus - tudati képességeket is magukba foglalnak, ezek az érzékszerveken túli észlelések csoportjába tartoznak. A telepátia és más megérzések, ill. előérzetek észrevétlenül irányítják döntéseinket, tetteinket, és lépéseinket, így nem véletlenül találhatjuk magunkat olykor jókor jó vagy rosszkor rossz helyen. Tudatos teremtéseink tehát folyamatosan alakítják valóságunkat, akkor is ha minderről nem tudunk. Ezek a teremtések azonban nem elsősorban a gondolatainkban, hanem érzelmi indíttatásainknak engedelmeskednek, így adott esetben a negatív emócióinkat testesítik meg, akár az önsorsrontás eszközévé válva is. Az viszont, hogy tudatos gondolatiságunk és valódi lelki tartalmaink között az ellentmondások vagy az egybehangzások a jellemzők, már egy nehezebb önismereti úton deríthető fel. A mélyebb tudatszintek bölcs tanácsait és helyzetértékeléseit jobbára felszínesebb és tisztázatlan lelki motivációink írják felül, amelyek nemcsak negatív tartalmakkal zsúfoltak,- bűntudatból adódó projekciók, helytelen megítélések, stb. -,de pillanatonként változnak is, így a megnyilvánuló eredmények ennek megfelelően kaotikusak és véletlenszerűnek tűnők.

Mi lehet hát a tudatos teremtés kézben tartásának titka?

Elsősorban egy belső, lelki nagytakarítás és rendrakás, ami egyrészt saját magunk számára is átláthatóvá teszi valós mentális viszonyainkat, másrészt - kellő elhatározottsággal, és következetes lelkierővel - az azokon való változtatást is. Az igazi programozások alapja ugyanis a kitűzött célok és a lelki meggyőződéseink olyan egybehangolása, ahol a pszichés egyetértés jelenti a lényeget, így adott esetben a célt kell módosítani, mert az bizony nem mindig szentesíti az eszközt. A "teremtő varázslat" így már célra tartottabb és őszinte hittel megerősödött módon fejtheti ki hatását életünkben, amiben a mindennapi teremtések így is, úgy is működnek, ám nem mindegy hogy hogyan!

2011. március 13., vasárnap

1848 március 15. Szabadságharcunk ünnepe

Szabadságszerető nép vagyunk. Ennek ellenére többet voltunk elnyomva mint szabadok. Az 1848- as forradalom, egyik nagy, talán a legnagyobb elszakadási kísérletünk volt. Ezt ünnepeljük ma is, és fogjuk minden évben, azt az elszántságot, és harcot, amit egy maroknyi fiatal értelmiségi indított el, és vált hatalmas forradalommá! Bátor ifjak, bátor ország, - voltunk. Erről szeretnék megemlékezni most 2011-ben, írásomban, s adózok e bátor embereknek!

Látható itt Vasvári Pál emléktáblája, aki a forradalom szószólójává vált,míg Petőfi Sándor, mint a márciusi ifjak vezére, megírta, és elszavalta a Nemzeti Múzeum lépcsőjén a Nemzeti Dal c. versét.
Az 1848,-1849 - es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének, egyik meghatározó eseménye,a nemzeti identitás egyik alapköve.Társadalmi átalakulásaival, a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848 - as forradalmi hullámnak, azok közül viszont egyedül jutott el, a sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege, addig nem járt még külföldön. Gyakorlatilag az 1848-as 1849 - es harc, a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is.
1848 március 15. :
A végső lökést a reformok ügyében végül 1848 március 15. - e jelentette, amikor a pesti radikális ifjúság, vér nélkül érvényt szerzett az un. 12 pontnak. Ezalatt Kossuth Bécsben tárgyalt a Habsburg vezetőkkel. V. Ferdinánd király először nem akarta szentesíteni a pozsonyi országgyűlésen, előző nap megszavazott feliratot, azonban 16. - án hajnalban - hallva a Pest- Budán történtekről,- kénytelen volt engedni. Március 15.én a bécsi forradalom hírére, magyar küldöttség indult a Pozsonyi országgyűlésről a császári városba, s időközben Pesten is kitört a forradalom. Március 16. -án Bécsbe is eljutott a Pesti forradalom híre. Az udvar meghátrált, s kénytelen volt engedni, a Pozsonyi küldöttség követeléseinek. Hozzájárult gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez. A megalakuló új kormány, nem a királynak, hanem az ország választott képviselőinek, a magyar országgyűlésnek tartozott felelősséggel. Ezért tehát független és felelős kormány volt. Persze az osztrák kormány nem maradt tétlen. Kivárta a legmegfelelőbb időt, majd történések, felkelések, és csaták után, Világosnál, a Görgei Artúr vezette magyar sereget, fegyver letételre kényszerítette,1849 augusztus 13. -án. Mindez csak az orosz hadsereg behívásával vált lehetővé.
A foglyul ejtett katonákat besorozták az osztrák hadseregbe, azok akik nem kerültek fogságba, elmenekültek, s bújdosokká váltak. Sok máig élő dal, legenda történet, mesél róluk. 1849 október 6.-án Aradon kivégezték a magyar forradalom 13 tábornokát, az ARADI VÉRTANUKAT. Ugyanezen a napon kivégezték sortűzzel Battyhány lajos első magyar miniszterelnököt, majd okt. 25. -én Kazinczy Lajost is. Ez része volt a megtorlásnak, Haynau magyarországi osztrák főparancsnok vezetésével. Az ország soha nem látott megtorlásnak nézett elébe, s történelmünk, e harcos, büszke, és dicsőséges korszaka egy időre lezárult. Ám mint mindig, lassan felemeltük fejünket, s eljutottunk a Kiegyezésig, ami már más témakörbe tartozik, ám fontos része történelmünknek. Legyünk büszkék, s ne feledjük soha harcos elődeinket, kik páldamutató életükkel, és halálukkal, utat mutatnak, a jövő nemzedékeinek is.Ünnepeljük hát őket, március 15. -én!